Преоткрий България!

Стани автор на следващата публикация

Изпратете няколко добре направени публикации, а ние ще Ви повишим в SUPER USER, което Ви дава повече възможности и пряка връзка с нашия екип.

Село Гела

Начало » Село Гела

Село Гела е сгушено точно в централните Родопи. Селото освен, че е пълно с красиви гледки и незабравими места е известно и с това, че там всяка година се провежда гайдарско надсвирване и традиционален събор. Аз от личен опит мога да ви кажа, че да чуеш гайдарския звън там и да усетиш атмосферата на това място е незабравимо преживяване.

Места за отсядане

Първото ни предложение е къща за гости Панорама. Къщата за гости предлага всички удобства от, които може да се нуждаете. Разполага с камина, вкусна храна, сауна и уютни легла за спане едновременно с това ви пренася голяма част от родопската атмосфера там.

Второто ни предложение е Хотел Гела. Хотелът е много нов и уютен, но едновременно с това носи родопската енергия. В него може да се насладите на прекрасно сап, много добър ресторант и организирани от хотела активности. Това е място на което със сигурност ще си починете и ще се потопите в родопската енергия.

Забележителности

  • Тракийската крепост “Градище“ – крепоста за съжаление е сабо маркирана, така че когато тръгвате се подгответе добре. Тя също се намира на един от най-високите върхов в околността.
  • Ранновизантийска базилика -Базиликата е разположена в местността „Манастира“.Съществувалата по-малко от 200 години раннохристиянска базилика е най-голямата и богато украсена църковна сграда от този период, проучена досега в централната част на Родопите.
  • Връх Орфей ( 2188м) -Връх Орфей е вторият по височина връх в Родопите, но най-високият достъпен връх в планината.
  • Рзбира се и гайдарското надсвирване и сабора, за който ви споменах.

За любопитните

Основаването на селото се губи в древността, но се знае, че е основано от траките. До него има тракийска крепост Градище. Има и две интересни легенди свързани с това магично село.

 1.Първата е, че това е родното място на Орфей. Също така се счита, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволското гърло.

 2.тората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир.

Автор: Божидара Иванова

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top